Care sunt variantele declanșării unei crize severe la nivel mondial
Foto: www.rfi.ro

Care sunt variantele declanșării unei crize severe la nivel mondial

11 știri, 54

Conform unui comunicat al Saxo Bank, tensiunile globale se intensifică tot mai mult de la o zi la alta, alimentate de politicile nesăbuite ale unor lideri nesăbuiți. Războaiele economice de tip dinte pentru dinte și agendele ce satisfac doar interese personale pun în pericol economia globală.

Potrivit economistului Steen Jakobsen, lumea intră într-una dintre cele mai periculoase perioade pentru economia globală de la căderea Zidului Berlinului. ”Războiul economic„, care nu ar fi trebuit să aibă loc, se află în prezent pe prima pagină a ziarelor.

Există trei căi posibile:

O criză ‘blândă’ în care SUA, China și Europa ajung toate la niveluri tarifare mari, dar se opresc fără a crea de-a dreptul „ziduri” – probabilitate: 25% .

O criză mai severă cu tensiuni comerciale ce escaladează până alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, pe 6 noiembrie și după aceea (când președintele Trump trebuie să arate electoratului său fidel că respectă promisiunile de „a obține o înțelegere mai avantajoasă pentru SUA”) – probabilitate: 50% .

O mișcare echivalentă cu Legea Tarifară Smoot-Hawley din iunie 1930 – probabilitate: 25%.

Fiecare dintre aceste șcenarii duce la o creștere globală mai mică. În războiul comercial, nu există învingători, iar tendița indică în direcția greșită deoarece agendele naționaliste erodează statutul cadrelor instituționale globale.

Istoria ne învață că toate acest...

    Citește pe sfin.ro