Milos Zeman a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Cehia

Milos Zeman a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Cehia

10 știri, 13

Președintele în exercițiu al Cehiei, Milos Zeman, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 39% dintre voturi, după numărarea a 97,6% dintre sufragii, au anunțat sâmbătă autoritățile electorale de la Praga, transmite Reuters.

Jiri Drahos s-a clasat pe locul al doilea, cu 26,4% dintre voturi. Zeman și Drahos se vor confrunta în turul doi de scrutin, programat pentru 26-27 ianuarie.

Șapte candidați au participat în primul tur al alegerilor, desfășurat vineri și sâmbătă. Potrivit experților, mulți dintre votanții care au optat pentru alt candidat l-ar putea susține pe Jiri Drahos în turul decisiv.

Milos Zeman, în vârstă de 73 de ani, a fost liderul Partidului Social Democrat până în 2001. În prezent, este membru al Partidului Drepturilor Civice, pe care l-a fondat în 2009.

În 2016, Milos Zeman a cerut organizarea unui referendum privind prezența Cehiei în Uniunea Europeană și NATO, afirmând că totuși susține apartenența țării sale la cele două organizații. Totodată, Zeman a promovat apropierea de Rusia și China și a criticat decizia Germaniei de a primi imigranți din țări musulmane.

Jiri Drahos, în vârstă de 68 de ani, a studiat chimia și tehnologia, fiind președintele Academiei de Științe din Cehia în perioada 2009-2017. El se consideră un politician de centru care poate uni țara.

Drahos este un susținător al UE și NATO, dar se opune sistemului de cote obligatorii ...

    Citește pe cotidianul.ro