Cât de bogați sunt românii. Averea netă a României a ajuns aproape de maximul dinainte de criză2Foto© romanialibera.ro

Cât de bogați sunt românii. Averea netă a României a ajuns aproape de maximul dinainte de criză

, 7 știri, 7 vizualizări

"Situația bilanțieră a populației a continuat evoluția pozitivă în perioada parcursă de la ultimul Raport (decembrie 2018 n.r.). Averea netă a populației s-a majorat în anul 2018, apropiindu-se de valoarea maximă înregistrată în anul 2008, după o creștere de 9,7% în ultimul trimestru al anului 2018 raportat la aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția a fost determinată într-o proporție ridicată de creșterea activelor imobiliare coroborată, într-o măsură mai redusă, cu cea a activelor financiare", se precizează în document.

Activele imobiliare ale românilor sunt în jur de 1.600 de miliarde de lei, în timp ce activele financiare nete depășesc ușor 400 de miliarde de lei.

"Cu toate că România înregistrează cea mai ridicată rată a deținerii de imobile din Uniunea Europeană, persistă un grad crescut al inegalității de avuție, cele mai bogate 10% din gospodării deținând aproximativ 60% din avuție. Astfel, există posibilitatea ca nivelul inegalității să se majoreze, în condițiile în care de creșterea valorii activelor nefinanciare va beneficia doar o parte restrânsă a populației", se spune în raport.