CCR discută mai multe sesizări referitoare la legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții
Foto: www.puterea.ro

CCR discută mai multe sesizări referitoare la legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

33 știri, 19

Președintele Klaus Iohannis susține în sesizarea sa că legea încalcă mai multe articole din Constituție și cere să fie declarată neconstituțională în ansamblul său.

"Instituind prin lege înființarea FSDI, Parlamentul a nesocotit dispozițiile art. 1 alin. (4) din Constituție în componența sa referitoare la separația puterilor în stat, reglementând într-un domeniu ce ține de competența de reglementare a autorităților administrației publice centrale sau locale, viciu de natură să antreneze - conform jurisprudenței instanței constituționale - neconstituționalitatea legii în ansamblul său", spune șeful statului.

El subliniază că referirea din titlul legii criticate și la 'modificarea unor acte normative' nu schimbă această stare de lucruri, întrucât modificările aduse Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 159/1999 privind înființarea Companiei Naționale 'Loteria Română' SA, respectiv Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 199/2000 privind înființarea Companiei Naționale 'Imprimeria Națională' SA sunt simple modificări de corelare legislativă devenite necesare ca urmare a înființării Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții.

"În jurisprudența sa, Curtea Constituțională a stabilit că exercitarea arbitrară de către Parlament a competenței sale de legiferare, prin adoptarea de legi în domenii ce revin în exclusivitate în competența decizională a autorităților administrative conc...

    Citește pe romaniatv.net