CCR reia dezbaterile asupra sesizării lui Florin Iordache referitoare la completurile de trei judecători18Foto1Video© stirileprotv.ro

CCR reia dezbaterile asupra sesizării lui Florin Iordache referitoare la completurile de trei judecători

, 67 știri, 16 vizualizări

Judecătorii constituționali erau în pronunțare pe sesizarea vicepreședintelui Camerei Deputaților Florin Iordache, însă aceasta a fost repusă pe rol, după ce Simina Tănăsescu, Cristian Deliorga și Gheorghe Stan au fost numiți judecători CCR pentru un mandat de 9 ani, schimbându-se astfel componența Curții.

Pe 10 aprilie, Curtea a luat pentru prima oară în dezbatere sesizarea formulată de Florin Iordache, context în care acesta afirma că ÎCCJ a refuzat să constituie completuri specializate, așa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. În replică, președintele Înaltei Curți, Cristina Tarcea, declara că Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinței Curții Constituționale, care a stabilit anterior, cu referire la funcția de prim-ministru, că atribuțiile constituționale nu pot fi delegate.

Anterior, ea preciza că în ultimii 15 ani au fost soluționate de Instanța supremă 170 de dosare care intră sub incidența legii privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Pe 25 martie, Florin Iordache anunța că a sesizat CCR privind un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Instanța supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care președintele de atunci al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și-a delegat atribuțiile către Florin Iordache.