Ce alimente s-au scumpit cel mai mult în luna mai

Ce alimente s-au scumpit cel mai mult în luna mai

5 știri, 45

Cartofii, fructele proaspete, alte legume și conservele de legume s-au scumpit cel mai mult din categoria produselor alimentare în luna mai, comparativ cu aprilie, dar și față de decembrie 2017, în timp ce scăderi de prețuri s-au consemnat la ouă, citrice și zahăr.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), prețurile la cartofi au urcat în mai cu 11,36%, față de luna anterioară și cu 18,56% față de decembrie 2017, cel al categoriei 'alte legume și conserve de legume' cu 7,13%, respectiv 17,47%, iar în cazul fructelor proaspete creșterea de prețuri a fost de 3,92% față de aprilie și de 18,37% raportat la finalul anului trecut.

Categoria de produse 'legume și conserve de legume' a consemnat o majorare de prețuri cu 5,78% în luna mai față de aprilie și de 13,74% față de decembrie 2017, iar cea a 'fructelor și conservelor din fructe' a înregistrat un recul de 0,17% în mai, însă a crescut față de decembrie cu 12,13%.

Pe de altă parte, ouăle s-au ieftinit cu 7,22% în mai față de aprilie, și cu 24,22% față de finalul anului precedent, când prețul ouălelor a cunoscut o creștere vertiginoasă din cauza unor anumiți factori conjuncturali, precum criza producției de ouă din anumite state membre ale Uniunii Europene sau ciclicitatea producției.

De asemenea, în mai, zahărul s-a ieftinit cu 1,2% față de aprilie și cu 4,65% comparativ cu decembrie 2017, iar citricele și alt...

Citește pe jurnalul.ro