Ce protocoale secrete mai trebuie desecretizate
Foto: www.cotidianul.ro

Ce protocoale secrete mai trebuie desecretizate

5 știri, 19

Serviciul Român de Informații (SRI) a desecretizat, vineri, primul protocol dintr-o serie lungă de astfel de documente controversate încheiate cu diverse instituții. Nu mai puțin de 65 astfel de protocoale erau în vigoare, la finalul anului trecut, între SRI și instituțiile statului.

În luna octombrie 2017, președintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, declara că sunt în vigoare 65 de protocoale încheiate între Serviciul Român de Informații (SRI) și diverse instituții ale statului, dar membrii comisiei nu au apucat să verifice în ce masură respectivele protocoale respectă legislația existentă.

Totodată, nu mai puțin de 52 de instituții aveau încheiate protocoale pentru protejarea datelor. Asta după ce cu câteva luni înainte Eduard Hellvig, șeful SRI, anunța că a decis denunțarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI cu alte instituții, care nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii. De aici rezultă că numărul protocoalelor era mult mai mare la începutul anului trecut.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a precizat că SRI-ul are protocoale încheiate și cu alte instituții ale statului, cum ar fi CNAS, Agenția de Plăți și Inspecție Socială, AJOFM, Inspecția Muncii sau Ministerul Culturii.

Un protocol secret din 2012 între SRI, DNA, Parchetul ICCJ, Ministerele Justiției, Finanțelor și Intern...

    Citește pe cotidianul.ro