CEDO: România, obligată să plătească în 2020 despăgubiri mai mari decât în ultimii zece ani la un loc3Foto© romanialibera.ro

CEDO: România, obligată să plătească în 2020 despăgubiri mai mari decât în ultimii zece ani la un loc

, 8 știri, 66 vizualizări

România a fost obligată ca în 2020 să plătească despăgubiri mai mari decât în ultimii zece ani la un loc. Bilanțul a fost realizat de Asociația pentru Proprietate Privată, iar majoritatea covârșitoare a cauzelor au legătură cu nerespectarea dreptului de proprietate.

Conform unui studiu realizat de Asociația pentru Proprietate Privată (APP România), în 2020 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat România să plătească despăgubiri mult mai mari decât în anii precedenți. Asta după ce în anul 2010 CEDO a pronunțat o hotărâre pilot împotriva României și a așteptat măsurile legislative din țară, apreciind că situația proprietarilor de imobile naționalizate se va rezolva pe plan intern.

Multe dintre dosarele aflate la CEDO au fost suspendate, dar în România, în ultimii zece ani, nu s-au soluționat aceste probleme. Prin urmare, instanța europeană a trecut la analizarea dosarelor și a stabilit că proprietarii ale căror imobile au fost înstrăinate chiriașilor și nu mai puteau fi restituite în natură trebuie să primească despăgubiri la valoarea actuală.