Cinci țări Schengen cer modificarea regulilor de reintroducere a controalelor la frontierele interne
Foto: adevarul.ro

Cinci țări Schengen cer modificarea regulilor de reintroducere a controalelor la frontierele interne

5 știri, 42

Franța, Germania, Austria, Danemarca și Norvegia, toate state membre al spațiului Schengen, cer flexibilizarea regulilor privind reintroducerea controalelor la frontierele interne ale zonei de liberă-circulație, atunci când sunt justificate de amenințări de securitate, arată un document intern obținut de AFP, relatează news.ro.

„Această restricție nu este adaptată nevoilor în contextul unei amenințări teroriste pe termen lung”, afirmă țările în textul comun pe care îl vor prezenta joi, la Bruxelles, în marja unei reuniuni a miniștrilor de Interne din UE.

„Cerem Comisiei să prezinte o propunere de legislație pentru amendarea dispozițiilor Articolului 25” al Codului Schengen, care fixează condițiile pentru reintroducerea temporară a controalelor la frontiere, atunci când există o “amenințare gravă” la adresa securității, cer cele cinci state.

Țările vor, în primul rând, ca perioada maximă de reintroducere a controalelor la frontiere, în prezent limitată la șase luni, sau doi ani în cazuri excepționale, să fie mărită la doi ani și, în mod excepțional, la patru ani.

În prezent, în Spațiul Schengen, numai Franța a reintrodus controale la frontiere din cauza amenințării teroriste.

Reintroduse după atentatele de la Paris, din noiembrie 2015, aceste controale au fost prelungite de mai multe ori, din cauza noilor atacuri teroriste din Frana. Data-limită fixată în prezent este 31 octo...

    Citește pe stirileprotv.ro