Comisia Europeană constată că România nu corectează deficitul bugetar și sesizează Consiliul UE
Foto: www.puterea.ro

Comisia Europeană constată că România nu corectează deficitul bugetar și sesizează Consiliul UE

10 știri, 29

Comisia Europeană constată că România nu corectează deficitul bugetar și sesizează Consiliul UE. "În cazul României, Comisia Europeană a stabilit că nu a fost adoptată nicio acțiune efectivă ca reacție la recomandarea făcută de Consiliul Uniunii Europene în iunie".

În acest context, Comisia Europeană "propune Consiliului UE să adopte o recomandare revizuită adresată României pentru a corecta devierea semnificativă de la modul de ajustare a parcursului spre atingerea obiectivelor bugetare de termen mediu", se arată într-un comunicat postat miercuri pe site-ul Executivului UE.

Potrivit Comisiei Europene, în 2017, deficitul general guvernamental este prognozat să rămână la 3% din PIB. În 2018, deficitul guvernamental general este prognozat să crească la 3,9% din PIB, iar în 2019 va ajunge la 4,1%, dacă nu se vor schimba politicile fiscale.

„Potrivit legii salarizării unitare, intrată în vigoare în iulie, toate salariile din sectorul public cresc cu 25% din ianuarie 2018. Legea prevede creșteri adiționale pentru doctori și profesori. Mai mult, impozitul pe venit este stabilit să scadă de la 16% la 10%. Aceste măsuri sunt stabilite să fie compensate parțial de trecerea contribuțiilor sociale de la 22,75% pentru angajator și 16,5% pentru angajat, la 2%, respectiv 35%.

Deficitul este prognozat să ajungă la 4,1% din PIB în 2019 dacă nu se vor asuma alte schimbări ale politicii fisca...

    Citește pe romaniatv.net