Comisia Europeană continuă procedura împotriva Poloniei privind încălcările statului de drept© romanialibera.ro

Comisia Europeană continuă procedura împotriva Poloniei privind încălcările statului de drept

, 6 știri, 11 vizualizări

Executivul UE a anunțat că va merge mai departe cu o procedură de infringement existentă împotriva Varșoviei în legătură cu o serie de legi care permit ca decizii ale judecătorilor de la tribunalele ordinare să fie supuse unor anchete sau chiar sancțiuni. Comisia are îndoieli și asupra independenței noii camere disciplinare din cadrul Curții Supreme poloneze, ai cărei membri sunt numiți și care vor avea sarcina de a monitoriza și potențial de a sancționa judecătorii din instanțele inferioare.

Chestiunea protejării statului de drept a făcut ca Bruxellesul să facă demersuri împotriva unor state membre, inclusiv Polonia, care au contestat prerogativele Comisiei în acest sens. În aprilie, Comisia a notificat oficial Varșovia privind preocupările sale că reformele care vizează camera disciplinară a Curții Supreme permit amestecul politic, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a precizat miercuri că a dat termen Poloniei două luni pentru a răspunde, dar că încă nu a fost convinsă că preocupările sale au fost abordate. Executivul UE a trimis acum o cerere oficială de conformare cu legislația UE, un așa-numit aviz motivat, a precizat Comisia. Următorul pas ar putea fi acționarea Poloniei în judecată la Curtea de justiție a UE. Vicepremierul polonez Jacek Sasin a declarat că decizia este o "o tentativă disperată de a încinge disputa între Polonia și UE", în cadrul unui interviu pentru postul TVN24 difuzat înainte de anunțul Comisiei.