Criticul literar Paul Cornea a murit la vârsta de 94 de ani
Foto: www.libertatea.ro

Criticul literar Paul Cornea a murit la vârsta de 94 de ani

14 știri, 19

Paul Cornea era cunoscut pentru analizele sale de literatură comparată, unul dintre cei mai importanți interpreți ai fenomenului literar: critică, teorie și istorie a literaturii. În ultimii ani de activitate a fost profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București. Criticul literar a murit la vârsta de 94 de ani.

A urmat liceul în București, la Liceul Evreiesc de băieți „Cultura”, unde l-a avut profesor pe dramaturgul și eseistul Mihail Sebastian. Licențiat în Litere și Filosofie, la Universitatea din București (1948), secția Sociologie, Paul Cornea și-a luat doctoratul în filolofie în 1971. După 1990 a devenit secretar de stat în Ministerul Educației Naționale și decan al Facultății de Litere, până în 1993.

Specialist în perioada pre-romantismului românesc și a romantismului, Paul Cornea a fost un teoretician literar, specializat în literatură comparată. Fiul său, Andrei Cornea, scriitor și istoric al artei, cunoscut pentru traducerea integrală în limba română, sub îndrumarea lui Constantin Noica, a dialogului „Politeia” al lui Platon din greaca veche și pentru activitatea sa la Institutul de Studii Orientale, este editorialist al Revistei 22 și membru al Grupului pentru Dialog Social.

În prezent, este profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, departamentul de studii culturale, specializarea studii europene, scrie revista22.ro.

    Citește pe libertatea.ro