Cum a ajuns Mugur Isărescu guvernator al BNR exact acum 30 de ani, pe 4 septembrie2Foto© jurnalul.ro

Cum a ajuns Mugur Isărescu guvernator al BNR exact acum 30 de ani, pe 4 septembrie

, 5 știri, 101 vizualizări

Vineri, 4 septembrie 2020, se împlinesc 30 de ani de când Mugur Isărescu a preluat conducerea BNR.

Pe 4 septembrie 1990 Petre Roman, primul-ministru de atunci, a semnat hotărârea de numire a lui Isărescu, 41 de ani, în funcția de guvernator al Băncii Naționale a României. Alături de el, în conducerea BNR au mai fost numiți printr-o altă hotărâre Emil Iota Ghizari, Corneliu Croitoru și Valeriu Vieriță (ulterior ambasadorul României în Italia), ca viceguvernatori.

Această structură de conducere a funcționat până în 31 iulie 1991, când Parlamentul de atunci a numit un nou Consiliu de Administrație al BNR, format din Mugur Isărescu guvernator, Emil Ghizari prim-viceguvernator, Corneliu Croitoru și Vlad Soare viceguvernatori. Într-o discuție avută joi, 3 septembrie 2020, cu ZF, Eugen Dijmărescu, ministrul economiei și finanțelor în guvernul Roman, a dezvăluit că el l-a propus pe Mugur Isărescu guvernator al BNR, iar Adrian Severin, ministrul reformei în guvernul Roman, s-a dus la BNR să-l instaleze în funcție (foto).

Înainte de 1990 Isărescu a fost cercetător la Institutul de Economie Mondială, iar după ‘90 a fost trimis la Ambasada României de la Washington ca reprezentant economic pentru a relua discuțiile cu FMI și Banca Mondială. În perioada comunistă, Isărescu a mai fost in SUA, la cursuri despre capitalism. De acolo a fost chemat la București pentru a prelua conducerea BNR. Dijmărescu, cel care l-a propus, a fost coleg cu Isărescu, chiar de birou, la Institutul de Economie Mondială. Iar ulterior au redevenit colegi la Banca Natională, după ce Dijmărescu, a fost numit vice-guvernator al BNR in 2004.