Cum va fi vremea de Bobotează12Foto© romaniatv.net

Cum va fi vremea de Bobotează

, 29 știri, 27 vizualizări

Pe 6 ianuarie, românii sărbătoresc Boboteaza, iar Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit pe 7 ianuarie. Foarte mulți ani aceste sărbători au fost însoțite de ger năpraznic și nămeți de zăpadă. Sărbătoarea Bobotezei, una dintre cele mai importante zile din an, când bătrânii satului preziceau cum va fi vremea în vara care urma să se așeze, era în anii trecuți asociată cu sintagma „Gerul Bobotezei”. De câțiva ani încoace, frigul ce crăpa pietrele de altădată s-a domolit și apare cu întârziere de circa 15 zile.

Se zice că dacă de Gerul Bobotezei zăpada este mare urmează o vară bogată, cu ploi la timp și recolte îndestulătoare. În schimb, dacă de Gerul Bobotezei curg streșinile, va fi un an mai sărac.

Meteorologii au prognozat precipitații sunt formă de ninsori, lapoviță și ploi pentru zilele de 4 și 5 ianuarie. Însă, de Bobotează (luni, 6 ianuarie) precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare doar în Dobrogea și Muntenia, dar slabe cantitativ și de scurtă durată. Vor fi 2 grade la București la orele prânzului și minus 2 grade în timpul nopții.