Curtea Constituțională analizează sesizarea Avocatului Poporului referitoare la Legea carantinării2Foto© bzi.ro

Curtea Constituțională analizează sesizarea Avocatului Poporului referitoare la Legea carantinării

, 22 știri, 34 vizualizări

Două articole din legea carantinării vor fi analizate marți, 20 octombrie, de Curtea Constituțională. Pe ordinea de zi a ședinței judecătorii constituționali vor fi puse în discuție excepția neconstituționala a dispozițiilor articolului 8 alineatele (3) – (9) cu privire la sintagma „izolarea într-o unitare sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare”. De asemenea se vor discuta si prevederile articolului 19 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

În sesizarea făcută de Avocatul Poporului se susține faptul că măsura internării obligatorii (izolarea obligatorie într-o unitate sanitară), având trăsăturile unei măsuri restrictive de libertate, trebuie să fie o măsură de ultim resort, după ce alte remedii posibile au fost epuizate.

„Or, în cazul bolilor înalt contagioase, această cerință stabilită cu titlu de principiu în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții Constituționale nu este respectată, legiuitorul prevăzând izolarea obligatorie pentru 48 de ore, că o măsură de prim-resort, stabilită de drept, prin efectul legii. Izolarea, astfel cum este ea definită la art. 3 lit. o) din lege, prezintă caracterele unei internări obligatorii-măsură restrictivă de libertate, fiind aplicabile considerentele Deciziei 458/2020”, se precizează în document.