Dacă ExxonMobil amână investiția în proiectul Neptun, Ungaria va cumpăra gaze de la ruși© incont.stirileprotv.ro

Dacă ExxonMobil amână investiția în proiectul Neptun, Ungaria va cumpăra gaze de la ruși

, 4 știri, 7 vizualizări

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat ca țara sa va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia, dacă grupul american Exxon Mobil nu va lua o decizie finală, până în septembrie, privind investiția în proiectul Neptun.

În apele teritoriale românești ale Mării Negre, ExxonMobil și OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existența unor zăcăminte de gaze între 42 și 84 de miliarde de metri cubi. Rezervele de gaze naturale ale României din Marea Neagră ar putea pune în discuție poziția dominantă a Gazprom pe piața de furnizare de gaze naturale din Europa Centrală și de Est.

Szijjarto, a declarat pentru Reuters că ExxonMobil poate revoluționa piața furnizării de energie în Europa, dar ar trebui să ia o decizie finală de investiții. “Întrebarea dacă vom putea să ne diversificăm sursele de aprovizionare depinde de patru state aliate: Croația, România, SUA și Austria. Este o situație ciudată în care suntem încurajați de prieteni și aliați să ne diversificăm sursele dar, practic, acest lucru este la latitudinea lor”, a spus Szijjarto.