De ce importa România legume și fructe mai scumpe?
Foto: adevarul.ro

De ce importa România legume și fructe mai scumpe?

6 știri, 30

România importă fructe și legume mai scumpe decât cele autohtone, întrucât producătorii români nu dețin echipamentele necesare pentru a putea livra pe piață cantitățile cerute, a explicat Dragoș Vasile, consilier la Consiliul Concurenței.

"Una dintre problemele importante care preocupă statele membre se referă la prețuri. Se constată că, pe de o parte, sunt prețuri mari pentru consumatori și, pe de altă parte, că sunt mici pentru fermieri. Este o problemă care e foarte preocupantă și o îngrijorare temeinică", a afirmat Vasile, într-o conferință pe teme de profil.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței a analizat piața și a concluzionat că în România prețurile sunt mai mici decât media europeană. "S-a constat, printre altele, că majorarea prețurilor la produsele alimentare este sub nivelul din Uniunea Europeană și, în prezent, prețurile noastre sunt cam la nivelul de 60% din media europeană, ceea ce este o situație bună", a arătat el.

Oficialul Concurenței a amintit că instituția pe care o reprezintă nu analizează creșterea prețurilor în general, ci se uită la cazuri punctuale, care pot ridica semne de întrebare privind o posibilă încălcare a regulilor de concurență. El a arătat că una dintre cauze este lipsa echipamentelor necesare pentru fermierii români.

"Care ar fi explicațiile? Unele sondaje, realizate de retaileri, arată faptul că producătorii români încă nu au capaci...

    Citește pe jurnalul.ro