De ce s-a făcut bucăți super-racheta cu propulsie nucleară a lui Vladimir Putin© adevarul.ro

De ce s-a făcut bucăți super-racheta cu propulsie nucleară a lui Vladimir Putin

, 4 știri, 12 vizualizări

La 1 martie 2018, cu câteva zile înainte de obținerea celui de-al patrulea mandat la Kremlin, Vladimir Putin s-a lăudat în fața parlamentarilor ruși cu noi arme invincibile. Una dintre ele a fost prezentată sub forma unei rachete cu propulsie nucleară și denumită „Burevestnik“, „Skyfall“ în accepțiunea NATO. Este o rachetă cu rază nelimitată ce poate evita orice sistem balistic, potrivit președintelui rus.

„Sper ca demonstrația mea să-i potolească pe toți potențialii agresori, dar și pe cei care au gesturi inamicale față de Rusia, cum ar fi cei care desfășoară scuturi antirachetă și insfrastructuri NATO în apropierea granițelor noastre“, a declarat Putin într-un discurs destul de belicos. „Acele așa-zise umbrele antirachetă se vor regăsi așadar găurite“, l-a completat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Însă experții occidentali nu s-au lăsat convinși de această amenințare voalată a omului care conduce cu o mână de fier Rusia de două decenii încoace. Iar explozia nucleară produsă pe 8 august în Marele Nord rus, o tragedie soldată cu cinci morți și răspândirea unor substanțe radioactive în zona Mării Albe, confirmă că scepticismul lor este îndreptățit, comentează editorialistul Tobin Harshaw într-un articol publicat pe site-ul Bloomberg.