Decizie CEDO cu privire la existența unei închisori secrete CIA din România
Foto: www.mediafax.ro

Decizie CEDO cu privire la existența unei închisori secrete CIA din România

27 știri, 25

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) se va pronunța cu privire la existența unui loc de detenție secret al CIA în România. Cazul ajuns pe masa judectărilor europeni după ce sauditul Abd al Rahim al-Nashiri a făcut plângere la CEDO pentru că ar a permis CIA să îl dețină într-o închisoare clandestină aflată pe teritoriul României. În plângerea sa, el mai susține că aeroporturile românești au fost folosite pentru a fi transferat și către ale locuri de detenție secrete.

La ora 11, într-o ședință publică, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg va da un prim verdict cu privire la acest caz controversat.

”Abd al Rahim al-Nashiri este un cetățean saudit de origine yemenită, născut în 1965. Autoritățile americane îl suspectează pe Al-Nashiri că a participat, în octombrie 2000, la atentatul care a vizat nava americană USS Cole în portul yemenit Aden. De asemenea, se bănuiește că sauditul a avut un rol în atacul contra petrolierului francez MV Limburg în Golful Aden, în octombrie 2002. Procedurile judiciare împotriva sa sunt în desfășurare în SUA pentru presupusul lui rol în atacuri”, potrivit Agerpres.

Oficial, România nu recunoscut vreodată că a găzduit pe teritorul său locuri de detenție ale CIA. Totuși, într-un raport al Senatului american, România apare pe lista țărilor europene unde ar fi existat aceste centre de detenție, alături de Polonia și Lituania.

C...

    Citește pe libertatea.ro