Declarația comună a șefilor de stat din Formatul București3Foto1Video© euractiv.ro

Declarația comună a șefilor de stat din Formatul București

, 6 știri, 75 vizualizări

Participanții la summitul NATO organizat luni la București au condamnat actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianței și au anunțat că acordă o mare atenție amenințărilor venite din est. De asemenea, șefii de stat au vorbit despre China și terorismul mondial.

La summitul NATO desfășurat luni, în sistem on-line, au participat președinții României și Poloniei, în calitate de gazde, și cei ai Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Republicii Slovace și Ungariei. De asemenea, în timpul intâlnirii au avut intervenții președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Participanții au discutat despre Rusia și Marea Neagră.

„NATO se confruntă cu amenințări și provocări distincte din toate direcțiile strategice. Acțiunile agresive ale Rusiei și creșterea prezenței sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la granițele Ucrainei și în Crimeea anexată ilegal, precum și activitățile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să amenințe securitatea euro-atlantică și să conteste ordinea internațională bazată pe reguli”, scrie în documentul semnat la finalul întâlnirii.