Deputații PNL și USR, sesizare la Curtea Constituțională pe legea care dezincriminează fapte de corupție, inițiată de Rădulescu© libertatea.ro

Deputații PNL și USR, sesizare la Curtea Constituțională pe legea care dezincriminează fapte de corupție, inițiată de Rădulescu

, 13 știri, 14 vizualizări

Potrivit unei sesizării transmise joi, modificarea art. 12 din Legea nr.78/2000 vizează dezincriminarea faptelor de corupție în cazul în care acestea sunt săvârșite în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum și în cazul în care sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de alte foloase decât cele materiale. Actul normativ este atacat pentru a doua oară la CCR, după ce pe 27 iulie 2018 președintele Iohannis sesizase Curtea, aceasta constatând că dispozițiile articolului unic pct. 1 ale acestei legi sunt neconstituționale.

"Constatăm că, în procedura de reexaminare a Legii (...) ca urmare a Deciziei CCR 584/2018, Parlamentul României a ignorat considerente cu caracter general din decizia precizată, fapt care afectează, din perspectivă constituțională, conținutul articolului unic în forma adoptată după reexaminare. În opinia noastră, au fost ignorate dispozițiile paragrafului 72 din Decizia nr.

584/2018, cât și ale paragrafului 68 din aceeași decizie. (...) Deducem (...) că legiuitorul avea obligația, din perspectivă constituțională, de a lua act de necesitatea menținerii în vigoare a formei actuale a art.12 din Legea nr.78/2000, per a contrario, restrângerea conținutului infracțiunii realizată prin dispozițiile alin.(2), nou introdus prin legea legea criticată, este neconstituțională.