Atena și Skopje au ajuns la un acord cu privire la numele Macedoniei, după o dispută de 27 de ani
Foto: www.romaniatv.net

Atena și Skopje au ajuns la un acord cu privire la numele Macedoniei, după o dispută de 27 de ani

13 știri, 51

Atena și Skopje au ajuns marți la un ''acord'' istoric cu privire la numele Macedoniei, a anunțat premierul grec Alexis Tsipras, informează AFP și Reuters.

Obținut după o dispută de 27 de ani, acest acord ar putea debloca aderarea Macedoniei la UE și NATO.

"Am vești bune: cu puțin timp în urmă am ajuns la un acord cu prim-ministrul Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei pe o chestiune care a fost în mintea noastră de mulți ani", i-a spus Tsipras președintelui grec Prokopis Pavlopoulos în timpul unei întâlniri televizate marți după-amiază.

"Avem un acord, un acord bun care acoperă toate condițiile impuse de Grecia", a declarat Tsipras la finalul unei discuții telefonice cu omologul său macedonean Zoran Zaev. Micul stat vecin va avea un "nume compus" cu o referire geografică, a adăugat el, fără a oferi detalii suplimentare. Totuși, mass-media elene și macedonene acreditează denumirea "Republica Macedoniei de Nord".

"Există un acord, el îndeplinește toate condițiile" puse de Grecia, declarase anterior pentru agenția de presă oficială greacă Ana o sursă guvernamentală elenă.

Angajați într-un maraton al convorbirilor pentru a ajunge un acord, Alexis Tsipras și omologul său macedonean Zoran Zaev au avut în cursul după-amiezii o nouă discuție telefonică, după o primă conversație în ajun.

"Aceasta înseamnă că ei își iau angajamentul să-și revizuiască Constituția", a continuat Tsipr...

    Citește pe antena3.ro