Documente americane declasificate: Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi5Foto© observatornews.ro

Documente americane declasificate: Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

, 8 știri, 89 vizualizări

Jamal Khashoggi, rezident în SUA care a scris editoriale critice pentru The Washington Post la adresa politicilor prințului, a fost ucis și dezmembrat de o echipă operativă, care avea legături cu prințul, în consulatul saudit de la Istanbul.

Riadul a negat orice implicare a prințului, care conduce de facto Arabia Saudită.

Evaluarea făcută de serviciile de informații, bazată în mare parte pe analiza CIA, nu este nouă. NBC News s-a numărat între organizațiile care au confirmat-o în 2018. Însă lansarea ei public marchează un nou capitol important în relația SUA - Arabia Saudită și o renunțare clară din partea președintelui Joe Biden a politicii lui Donald Trump de a sugera rolul statului saudit în ceea ce a fost pe larg condamnat în Congres, de jurnaliști și de un investigator ONU.

"Considerăm că prințul moștenitor al Arabiei Saudite Muhammad bin Salman a aprobat o operațiune la Istanbul, Turcia pentru a-l captura sau ucide pe jurnalistul Jamal Khashoggi", a transmis Biroul directorului National Intelligence într-un raport publicat pe site.