Don Giovanni, de Mozart, pe scena Operei Nationale Bucuresti, in luna noiembrie4Foto1Video© business24.ro

Don Giovanni, de Mozart, pe scena Operei Nationale Bucuresti, in luna noiembrie

, 5 știri, 22 vizualizări

Anda Tabacaru-Hogea, despre spectacolul ,,Don Giovanni” de pe scena Operei Naționale București: „Don Giovanni trăiește clipa în mod excesiv și într-o totală libertate de expresie: de la violență erotică la tandrețe fermecătoare, de la un umor spontan la cinism demonic. Fiecare scenă și fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastică ce depășește zona realului.

Chiar de la primele acorduri ale uverturii ni se relevă confruntarea eroului cu metafizicul, cu sufletul și ochiul unui spirit justițiar care urmărește, vede și acuză toate excesele lui Don Giovanni. Ochiul lumii, ochiul omniprezent al lui Dumnezeu, ochiul propriei conștiințe dorește întoarcerea la regului și principii. Libertatea de expresie a eroului nu o dorește.

De aici decurge această luptă fantastică, plină de voluptate, energie și mister.”

Într-un mod absolut genial, Wolfgang Amadeus Mozart și Lorenzo da Ponte reunesc în opera „Don Giovanni” drama, comedia și fantasticul, cei doi creatori realizând în plin clasicism un spectacol total, de o complexitate și o substanță deopotrivă shakespeariană și wagneriană. Don Giovanni trăiește clipa în mod excesiv și într-o totală libertate de expresie: de la violență erotică la tandrețe fermecătoare, de la umor spontan la cinism demonic. Fiecare scenă și fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastică ce depășește zona realului.