Duminica Tomii. Tradiții și obiceiuri importante, în prima duminică de după Paște
Foto: www.libertatea.ro

Duminica Tomii. Tradiții și obiceiuri importante, în prima duminică de după Paște

13 știri, 47

Duminica Tomii se sărbătorește azi, 15 aprilie și marchează prima duminică după Paște, ziua care încheie Săptămâna Luminată și care poartă numele Apostolului Toma, cel necredincios. În calendarul popular, ziua de astăzi este dedicată pomenirii sufletelor morților.

Ca tradiție, în Banat, trimit pachete de pomană pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri de nuiele, în care sunt așezate ouă roșii, vopsite în ajunul sărbătorii. Tot de Duminica Tomii, în timpul slujbei bisericești, preotul sfințește colacii și ouăle aduse de credincioși la biserică. Oamenii le trimit apoi pe o apă curgătoare, pentru a fi purtate de aceasta către sufletele morților.

Credincioșii cred că, astfel, ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate, pentru a umbla prin locurile în care doresc.

După slujba de la biserică, oamenii iau parte la o altă pomenire, în cimitire, cea de comemorare a celor plecați în „lumea blajinilor”, de unde vine și ziua de Paștele Blajinilor.

Citește și

VIDEO/În cât timp este pregătit de zbor un avion, după coborârea ultimului pasager. Stewarzii pregătesc contracronometru avioanele pentru următoarea cursă

    Citește pe libertatea.ro