Potrivit unui proiect de lege aprobat în Parlament, românii nu vor mai avea dreptul de a se debranșa de la sistemele centralizate de încălzire din anumite zone
Foto: ziarulunirea.ro

Potrivit unui proiect de lege aprobat în Parlament, românii nu vor mai avea dreptul de a se debranșa de la sistemele centralizate de încălzire din anumite zone

6 știri, 23

Românii nu vor mai avea dreptul de a se debranșa de la sistemele centralizate de încălzire, potrivit unui proiect de lege adoptat marți de către Camera Deputaților. Mai exact, vor fi interzise debranșările de la sistem pentru cei aflați în zonele unitare de încălzire. Aceste zone unitare sunt practic monopoluri și sunt decretate de către primării.

Libertatea a scris încă din luna septembrie a anului trecut că acest proiect va face imposibilă debranșarea de la regiile locale de termoficare.

”Zone unitare de încălzire”

”Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu și debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, se arăta în proiectul respectiv.

Acum, Camera Deputaților este for decizional, iar proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Acesta îl poate retrimite în Parlament pentru dezbateri sau îl poate ataca la Curtea Constituțională. De asemenea, opoziția ar putea ataca legea la CCR la rândul său.

București, marea miză a legii

Problema este foarte stringentă în București, unde există cea mai mare regie de termoficare din țară, dar și foarte mulți consumatori care și-au instalat centrale proprii.

Atât Regia...

    Citește pe libertatea.ro