Emmanuel Macron, în China
Foto: www.euractiv.ro

Emmanuel Macron, în China

7 știri, 10

Președintele francez a început luni o vizită de stat în China printr-o escală la Xian, fostul punct de plecare pe Drumul Mătăsii. Emmanuel Macron a vrut să-și arate prin acest gest sprijinul față de proiectul chinezesc "Noile drumuri ale mătăsii".

Șeful statului francez urmează să viziteze mai multe locuri simbolice ale acestei căi comerciale care a legat timp de secole China de Europa, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Agenția franceză de presă apreciază că alegerea lui Macron e pe placul liderilor de la Beijing, dacă ne gândim la proiectele președintelui Xi Jinping: inițiativa "O centură și un drum", ce prevede o centură terestră prin Asia Centrală și Rusia, și un drum maritim spre Africa și Europa prin Oceanul Indian.

Proiectul prevede construirea de drumuri, porturi, căi ferate în 65 de țări în valoare de peste 1.000 miliarde de dolari. Până în prezent, Franța a fost p în prezent prudentă față de acest proiect pe care o parte dintre europeni îl consideră periculos de expansionist. Luni, Emmanuel Macron i-a adus însă un sprijin entuziast, susținând că Europa trebuie să participe pe deplin la acesta.

"Această inițiativă este foarte importantă. Sunt convins că ea poate juca un rol major în structura spațiului euroasiatic și că ea reprezintă o reală oportunitate", a afirmat Macron într-un interviu acordat site-ului China.org.

La Xian, liderul francez va susține un "discur...

    Citește pe euractiv.ro