Estimările Băncii Mondiale privind evoluția economiei României© zf.ro

Estimările Băncii Mondiale privind evoluția economiei României

, 9 știri, 124 vizualizări

Ultima estimare a Băncii Mon­diale este că economia României va crește cu 4,3% în acest an și cu 4,1% în 2022, după căderea de 3,9% în 2020. Veștile mai puțin bune sunt că deficitul bugetar va rămâne extrem de sus, în vreme ce datoria publică va sări în 2023 de 60% din PIB, adică peste limita impusă de Tratatul de la Maastricht. Prin urmare, chiar dacă nimeni nu o spune acum, vor urma ani îndelungi de restricții bugetare.

Potrivit Băncii Mondiale, economia României va crește susținut în a doua parte a anului. Ritmul va depinde însă de evoluția programului de vaccinare și va depinde, de asemenea, de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Trei sferturi din exporturile României merg spre UE, prin urmare economia țării care ar urma să însemne, în acest an, în jur de 220 mld. euro depinde de ceea ce se întâmplă în Germania, Italia sau în Franța (primii trei parteneri la comerțul internațional ai țării).

„Banca Națională a României va continua să relaxeze politica monetară, susținând redresarea economiei”, cred economiștii Băncii Mondiale. Însă BNR a dat de înțeles, recent, că va amâna reducerea dobânzii de politică monetară (1,25% la acest moment) din cauza inflației care crește peste așteptări și peste țintele băncii centrale (2,5%, plus/minus 1%). De altfel, minuta ultimei ședințe a consiliului de administrație al BNR arată că membrii consiliului estimează o inflație la limita de sus a intervalului. Chiar Banca Mondială crede că inflația va fi în acest an de 3% și de 3,2% în anul ce vine.