Execuția bugetară din ianuarie 2020 s-a încheiat cu un deficit de 0,04% din PIB, conform datelor transmise marți de Finanțe© incont.stirileprotv.ro

Execuția bugetară din ianuarie 2020 s-a încheiat cu un deficit de 0,04% din PIB, conform datelor transmise marți de Finanțe

, 9 știri, 54 vizualizări

În ianuarie 2019, s-a înregistrat un excedent de 700 milioane de lei, respectiv 0,07% din PIB.

"Comparativ cu excedentul înregistrat în luna similară a anului trecut, deficitul din luna ianuarie 2020 este explicat în principal de majorarea rambursărilor de TVA cu 1 miliard lei (1,72 miliarde lei în ianuarie 2020, comparativ cu 0,72 miliarde lei în ianuarie 2019), respectiv creșterea cheltuielilor de investiții cu aproximativ 0,82 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului precedent", explică reprezentanții MFP.

Potrivit sursei citate, veniturile bugetului general consolidat au însumat 27,55 miliarde de lei în ianuarie 2020, în creștere cu 6,8% față de nivelul înregistrat în luna similară a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB, veniturile bugetare au înregistrat o reducere marginală (0,1 puncte procentuale), explicată în principal de creșterea restituirilor din TVA cu 141%.

"Vom continua acest comportament corect în raport cu mediul privat, fie că vorbim de facturile ajunse la scadența, fie despre rambursările de TVA. Evoluția din prima lună reprezintă un prim semnal că actorii din economie înțeleg să se conformeze voluntar și au încredere în parteneriatul cu statul și în soluțiile propuse pentru a flexibiliza și îmbunătăți administrația publică", a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.