Falimentul operatorului britanic Thomas Cook declanșează un tsunami pe piața turismului din întreaga lume2Foto© wall-street.ro

Falimentul operatorului britanic Thomas Cook declanșează un tsunami pe piața turismului din întreaga lume

, 4 știri, 23 vizualizări

Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunțat intrarea în faliment în data de 23 septembrie, după ce nu a putut strânge fondurile necesare pentru supraviețuire, în condițiile în care datoriile depășeau 1,7 miliarde de lire sterline.

Compania înființată în anul 1841 deținea hoteluri, stațiuni turistice, companii aeriene și nave de croazieră, dar se lupta pentru supraviețuire după ce creditorii amenințaseră că se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. La data anunțului de intrare în faliment, nu mai puțin de 600.000 de turiști din întreaga lume au fost blocați în vacanțele organizate de Thomas Cook. 150.000 dintre ei erau britanici.

Thomas Cook realiza o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an și deservea 19 milioane de clienți pe an, din 16 țări. De mai mulți ani însă compania era afectată de o concurență acerbă între tour-operatori și un mediu economic incert în special în Marea Britanie, în contextul Brexitului și deprecierii lirei.