Femeile saudite pot, începând de marți, să călătorească în afara țării fără permisiunea unui bărbat2Foto© stirileprotv.ro

Femeile saudite pot, începând de marți, să călătorească în afara țării fără permisiunea unui bărbat

, 4 știri, 11 vizualizări

Autoritatile din Arabia Saudita au inceput sa aplice reforma anuntata la inceputul lui august care le permite femeilor sa obtina un pasaport si sa calatoreasca in stranatate fara permisiunea unui ”gardian” barbat, relateaza AFP. Administratia saudita a inceput ”sa primeasca solicitari de la femei in varsta de peste 21 de ani de innoire a unui pasaport si sa calatoreasca in afara regatului fara persmisiune”, a anuntat departamentul pasapoartelor pe Twitter.

Masura, anuntata la 1 august, afecteaza sistemul saudit al ”gardianului masculin”, care asimileaza femeile unor minore toata viata lor si le supune autoritatii arbitrare a sotului, tatalui sau altor rude barbati. Aceasta reforma intervine in contextul in care o serie de cazuri de evadari in strainatate ale unor tinere saudite, care se declara victime ale violentelor ”gardienilor” lor, au fost puternic mediatizate in ultimele luni.

Ea se inscrie in seria de masuri de liberalizare ale printului mostenitor Mohammed bin Salman, omul puternic al regatului ultraconservator. Cea mai emblematica dintre aceste masuri a fost acordarea permsiunii femeilor sa conduca masini, din iunie 2018.