Guvernul eston a demisionat2Foto© libertatea.ro

Guvernul eston a demisionat

, 5 știri, 22 vizualizări

Prim-ministrul eston Juri Ratas a prezentat oficial joi demisia guvernului său de centru-stânga în urma recentelor alegeri parlamentare, având totuși o șansă de a forma următorul guvern, relatează France Presse. Cinci partide au intrat în parlament după alegerile din 3 martie, ceea ce a făcut dificilă formarea unei coaliții.

Vineri, președinta Kersti Kaljulaid ar trebui să o însărcineze pe Kaja Kallas, care conduce partidul liberal Reforma, câștigătorul alegerilor legislative, să formeze un nou guvern. Jurista în vârstă de 41 de ani și fost europarlamentar, șefa Reformei a declarat luna trecută că va alege să deschidă discuții cu Partidul Social Democrat, plasat al cincilea în alegeri.

În martie, Reforma dnei Kallas și Centrul, partidul lui Ratas, plasat al doilea, nu au reușit să se înțeleagă pentru a forma o coaliție. Juri Ratas, la rândul său, a inițiat discuții cu partidul de extremă dreapta EKRE și conservatorii Isamaa (Patria n.r.), plasați respectiv pe poziția a treia și a patra la ultimul scrutin.