Guvernul francez vrea grăbirea reconstrucției Catedralei Notre-Dame2Foto© bzi.ro

Guvernul francez vrea grăbirea reconstrucției Catedralei Notre-Dame

, 6 știri, 25 vizualizări

Guvernul francez are în vedere o serie de derogări prin ordonanță pentru a ''facilita realizarea lucrărilor'' necesare restaurării catedralei Notre-Dame din Paris, în contextul în care președintele Emmanuel Macron a promis că lucrările vor fi finalizate în termen de cinci ani. ”Vom reclădi Notre Dame și mai frumoasă”! Donațiile au ajuns la 750 de milioane de euro, a spus președintele, ulterior.

Promisiunea lui Macron venea la puțin timp după ce specialiștii în restaurarea clădirilor monument istoric din Franța au transmis că termenul rezonabil pentru această lucrare este de 10-15 ani. Un proiect de lege prezentat miercuri ar urma să-i permită guvernului, printre altele, să adopte măsuri legate de protejarea patrimoniului.

Intitulat 'Restaurarea și conservarea catedralei Notre-Dame din Paris și instituirea unei subscripții naționale', textul propune punerea în practică a acestei subscripții, avantaje fiscale pentru donatori, un comitet de control pentru ''buna utilizare a fondurilor'' și crearea unei instituții publice însărcinate cu conceperea și realizarea lucrărilor de restaurare.