Încetinirea economiei germane afectează România mult mai puternic decât alte țări din regiune2Foto© zf.ro

Încetinirea economiei germane afectează România mult mai puternic decât alte țări din regiune

, 8 știri, 11 vizualizări

„Noi suntem într-o situație dificilă pentru că avem o expunere importantă pe industria auto și cea a transporturilor către Germania, Franța, Marea Britanie, Italia. Marea producție pe care noi o tot prezentăm ca fiind pentru firmele mari din Occident este de fapt o producție de piese, subansamble, mecanisme și produse pentru industria auto, în special cea din Germania. Deci orice fel de încetare sau reducere a exporturilor pe care Germania le face din cauza războaielor comerciale ale administrației Trump ne afectează în mod direct. Asta este o chestiune sigură“, spune profesorul Mircea Coșea.

Coșea a mai precizat că efectele războiului economic dintre Statele Unite, China și Europa se vor resimți cel mai puternic în economia națională la sfârșitul trimestrului întâi din 2020. „Cine va guverna în România va trebui să se gândească mai întâi la acest lucru și să aibă o direcție de conducere foarte prudentă“, spune economistul.

Economia germană s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al doilea din acest an, iar situația nu a dat semne că s-ar îmbunătăți de atunci, în condițiile în care războiul comercial dintre SUA și China, nesiguranța privitoare la Brexit și problemele din industria auto continuă să apese asupra creșterii dar și asupra cererii interne din cea mai mare economie a Europei.