Iohannis a sesizat CCR în legătură cu modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi4Foto© money.ro

Iohannis a sesizat CCR în legătură cu modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi

, 15 știri, 114 vizualizări

În motivele de neconstituționalitate intrinsecă, președintele Iohannis susține că „dispozițiile introduse reinstituie un control preventiv al Curții de Conturi, abrogat prin Legea nr. 99/1999 privind unele măsuri pentru accelerarea reformei economice”, potrivit comunicatului de presă al Președinției remis vineri News.ro.

„Ulterior abrogării, această formă de control financiar preventiv a trecut la executiv, respectiv la Ministerul Finanțelor Publice, prin efectul dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern/managerial și controlul financiar preventiv. În forma Legii nr. 94/1992, înainte de abrogarea dispozițiilor privind controlul preventiv al Curții de Conturi, dispozițiile referitoare la această formă de control erau cuprinse într-o secțiune distinctă la art. 22-26”, mai arată șeful statului.

Klaus Iohannis amintește că „în Decizia nr. 544/2006, Curtea Constituțională a reținut că «Prin rolul său, Curtea de Conturi face parte din instituțiile fundamentale ale statului, activitatea sa fiind indispensabilă asigurării suportului financiar al funcționării tuturor organelor statului. Natura Curții de Conturi de instituție fundamentală a statului este deopotrivă subliniată de statutul constituțional al acesteia, ca și de faptul că organizarea și funcționarea sa, adică regimul său juridic, se reglementează, potrivit art. 73 alin. (3) lit. l) din Constituție, prin lege organică».