Iohannis: Un sistem de pensii gestionat preponderent de stat nu e sustenabil

Iohannis: Un sistem de pensii gestionat preponderent de stat nu e sustenabil

8 știri, 4

"Educația economică, ca să vorbesc de o dimensiune relativ marginalizată a educației, este absolut necesară pentru a sprijini asumarea valorilor specifice economiei capitaliste de piață, dar și pentru a ne apăra, pentru a ne apăra tinerii de falsele promisiuni ale populismului.

Voi da ca exemplu dezbaterea pe marginea sistemului de pensii administrat privat, care acum este în curs, cu o dinamică foarte interesantă la nivel guvernamental. Iese cineva și spune: 'Nicio problemă'. Iese altcineva și zice: 'Nu desființăm'. Iese altcineva și spune: 'Dar îl transformăm în opțional'. Eu știu ce să înțeleg de aici și în consecință avertizez, dar cei care sunt direct vizați de multe ori aș zice că nu înțeleg, nici nu-i interesează dezbaterea, sunt preocupați de alte și alte chestiuni.

Aici cred că și sistemul educațional are vina lui și sistemul are rezultatele lui, le vedem zilnic la televizor. Este clar că într-o țară cu natalitate redusă și cu migrație negativă, un sistem de pensii gestionat preponderent de stat pur și simplu nu este sustenabil. Orice promisiune că se poate continua așa este doar o tentativă de amăgire a populației, sacrificând bunăstarea viitorilor pensionari", a declarat Iohannis, miercuri, la lansarea raportului "World Development Report 2018: Learning to Realize Education's Promise".

El a subliniat că educația trebuie să formeze buni cetățeni.

"Educația nu se po...

    Citește pe stirileprotv.ro