Ion Iliescu, la moartea Regelui Mihai: Relația noastră nu a fost simplă în vremurile agitate ale începutului tranziției

Ion Iliescu, la moartea Regelui Mihai: Relația noastră nu a fost simplă în vremurile agitate ale începutului tranziției

10 știri, 93

"Am aflat cu tristețe vestea încetării din viață a fostului suveran al României, Mihai I. Viața sa, într-un secol agitat, plin de violențe și de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici ușoară. Și-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul țării, în condiții dintre cele mai dificile.

A dovedit un exemplar patriotism în anii grei ai exilului. Revenit în țară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri și momente dificile și a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană și euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică și civică.

În august 2004, în cadrul manifestărilor dedicate evenimentelor dramatice de la 23 august 1944, la care a participat și Regele Mihai, spuneam: „Dacă vom judeca fără patimă și cu obiectivitate faptele istorice, dacă nu vom mai folosi istoria ca instrument al luptei politice, vom putea cădea de acord asupra adevăratei semnificații a evenimentului de la 23 august 1944: aceea de act de salvare națională.

Decizia curajoasă de la 23 august 1944, de arestare a mareșalului Antonescu și de întoarcere a armelor împotriva Axei, alături de Națiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravării situației de pe front, fiind singura decizie posibilă, în condițiile date, pentru a asigura supraviețuirea Armatei Române și continuitatea statului român."

    Citește pe romaniatv.net