Isărescu: Obiectivul principal al BNR fost atins în 2018© agerpres.ro

Isărescu: Obiectivul principal al BNR fost atins în 2018

, 4 știri, 19 vizualizări

"Pentru perioada care a trecut avem această evoluție a ratei inflației. Ea a reintrat în intervalul de variație asociat țintei staționare în T4 2018, în line cu prognoza noastră.

Cu alte cuvinte, în anul trecut, obiectivul principal al acestei instituții, acela legat de stabilitatea prețurilor, obiectivul principal a fost atins, după, într-adevăr, o evoluție care prin vară ne descuraja și pe noi, ca să spunem așa. Am avut o politică corectă, bine echilibrată, prin utilizarea mai multor instrumente, nu numai a ratei de politică monetară, și am ajuns la acest rezultat.

Într-adevăr, ne-au ajutat și câțiva factori externi. De exemplu, declinul abrupt al cotației țițeiului pe piețele internaționale, dar în urmă cu un an același factor nu numai că nu ne-a ajutat, a ridicat probleme serioase", a spus Isărescu.

Aici decizia a fost foarte grea. Puteam să ne repezim să majorăm rata dobânzii și asta ar fi afectat creșterea economică, posibil să fi stimulat intrările de capital, e posibil să fi apreciat cursul leului, ceea ce la prima vedere pare că este un lucru bun, dar aprecierea cursului leului deteriorează contul curent, îți creează alte probleme sau îți agravează probeleme pe care le aveai. Deci faptul cu nu am majorat rata de politică monetară nu înseamnă inacțiune, nu înseamnă lipsă de reacție. Mai…
Mugur Isărescu,
Isărescu: Obiectivul principal al BNR fost atins în 2018; am…