Japonia dezvăluie numele noii ere imperiale2Foto© hotnews.ro

Japonia dezvăluie numele noii ere imperiale

, 6 știri, 21 vizualizări

Guvernul Japoniei a anunțat luni numele noii „ere” care va începe la 1 mai, când pe tron va urca prințul Naruhito, al cărui tată, împăratul Akihito, urmează să abdice la 30 aprilie.

Noua eră se va numi „Reiwa”, semnificând comuniunea spirituală a japonezilor pentru a dezvolta cultura țării, potrivit premierului Shinzo Abe. Numele noii ere a fost adoptat dintr-o operă clasică niponă, pentru prima dată în cei peste 1300 de ani de când a început să se folosească acest sistem, iar alegerea lui reflectă tendințele naționaliste ale guvernului conservator condus de Abe, au remarcat observatori citați de Kyodo.

În Japonia modernă, numele erelor se referă la domnia unui împărat și este de mare interes public, întrucât este utilizat pe larg în calendare, ziare, documente oficiale și diferite acte, inclusiv permise de conducere. Conform unei surse guvernamentale, numele a fost ales din șase variante. Pentru selecție, cabinetul Abe a discutat cu nouă experți din presă, mediul de afaceri, învățământ, precum și cu lideri din Dietă (legislativ). Între aceștia se numără profesorul Shinya Yamanaka de la universitatea Kyoto, care a câștigat în 2012 premiul Nobel pentru fiziologie și medicină.