Iohannis a promulgat legea privind superimunitatea judecătorilor Curții Constituționale
Foto: www.puterea.ro

Iohannis a promulgat legea privind superimunitatea judecătorilor Curții Constituționale

6 știri, 22

Judecătorii CCR nu mai pot fi arestați sau trimiși în judecată decât cu aprobarea plenului Curții. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, actul normativ care modifică și completează Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Legea a fost reexaminată ca urmare a deciziei CCR, Parlamentul eliminând din textul adoptat inițial prevederea potrivit căreia judecătorii Curții Constituționale nu pot fi urmăriți penal fără încuviințarea plenului Curții.

Actul normativ prevede, în forma finală, că încuviințarea reținerii, arestării, percheziției sau trimiterea în judecată se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curții Constituționale, după ascultarea judecătorului în cauză.

Curtea Constituțională a decis în 20 martie, la sesizarea parlamentarilor PNL și USR, că unele dispoziții din legea de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale sunt neconstituționale.

Senatul a reexaminat, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, inițiat de deputatul Adnagi Slavoliub (minorități).

    Citește pe libertatea.ro