Juncker cere ca Uniunea Europeană să-și 'reînnoade' relațiile cu 'marea Rusie'
Foto: www.romaniatv.net

Juncker cere ca Uniunea Europeană să-și 'reînnoade' relațiile cu 'marea Rusie'

7 știri, 7

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut vineri că Uniunea Europeană (UE) trebuie să-și 'reînnoade' relațiile cu 'marea Rusie', țară cu care relațiile s-au deteriorat puternic după sancțiunile aspre impuse de europeni ca răspuns la criza ucraineană, informează AFP.

'Crede cineva la modul serios că ne putem gândi la Europa fără să ținem cont de marea Rusie?', a declarat Juncker în timpul unui discurs susținut în fața studenților la Universitatea din Luxemburg.

Rusia este 'primul nostru mare vecin, cu care trebuie într-un fel — și fără a uita de conflictele care există — să reînnodăm în mod clar!' (relațiile), a adăugat el.

'Teritoriul UE este de 5,5 milioane de kilometri pătrați, e foarte puțin', a insistat Juncker, amintind cu titlu de comparație că 'Rusia singură are un teritoriu de 17,5 milioane de kilometri pătrați'.

Dintre cele 44 de țări care se află continentul european, 27 au apărut după prăbușirea Zidului de la Berlin, 'cu toate conflictele încă nesoluționate, unele încă înghețate, pe care le-a adus acest lucru', a spus Juncker, cu referire la criza europeană, dar și la tensiunile pe marginea teritoriilor separatiste susținute de Moscova în Republica Moldova și Georgia, subliniază AFP.

Relațiile dintre Bruxelles și Moscova s-au degradat substanțial după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014. Atunci când separatiștii proruși...

    Citește pe agerpres.ro