Klaus Iohannis sesizează Curtea Constituțională
Foto: www.cotidianul.ro

Klaus Iohannis sesizează Curtea Constituțională

12 știri, 70

Președintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituțională în legătură cu modificarea făcută de Parlament pe două legi, respectiv cea referitoare la administrația publică și cea privind statutul aleșilor locali.

„Art. II pct. 5 din legea supusă controlului de constituționalitate modifică art. 10 din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia: „la prima ședință a consiliului local sau județean, indiferent de tipul acesteia, președintele de ședință ia act de această împrejurare, care se consemnează în procesul-verbal, după care primarul, respectiv președintele consiliului județean înaintează instanței competente solicitarea pentru validarea altui consilier.

Conform art. 121 alin. (1) și (2) din Constituție, autoritățile administrației publice prin care se realizează autonomia locală în comune și orașe sunt consiliile locale alese și primarii aleși. Consiliile locale și primarii funcționează, în condițiile legii, ca autorități administrative autonome și rezolvă treburile publice din comune și orașe. Cele două autorități au însă un rol diferit. Astfel, în vreme ce primarul este o autoritate executivă, consiliul local este o autoritate deliberativă, ambele funcționând ca autorități administrative autonome, distincte, motiv pentru care aspectele ce țin de structura și componența consiliului local – inclusiv procedura pentru sesizarea instanței cu privire la validarea unui consil...

    Citește pe cotidianul.ro


    Klaus Iohannis, 5 luni
    Iohannis atacă la CCR modificarea legii administrației locale și pe cea privind statutu...