Kovesi, Parchet European. Familii de jurnaliști uciși, scrisoare de susținere2Foto© agerpres.ro

Kovesi, Parchet European. Familii de jurnaliști uciși, scrisoare de susținere

, 13 știri, 18 vizualizări

Autorii îi amintesc secretarului general al Consiliului UE că de Ziua internațională a încheierii impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor instituția pe care o reprezintă a afirmat că impunitatea care se manifestă prea des în cazul atacurilor asupra presei încurajează noi violențe împotriva jurnaliștilor. Dar, observă ei, este vorba și despre un eșec de a urmări în justiție infracțiunile pe care jurnaliștii le expun care, la rândul său, duce la un eșec în a preveni uciderea lor.

"Știm acest lucru din experiență. Un colaps al statului de drept în țările noastre, Malta și Slovacia, a dus la uciderea membrilor familiilor noastre, Daphne Caruana Galizia și Jan Kuciak. Aceleași deficiențe amenință în prezent integritatea investigațiilor asupra uciderii lor.

În numirea primului șef al EPPO, Consiliul trebuie să facă acum o alegere care să dea semnificație declarației sale sau să și-o retragă. Facem apel la Consiliu să aleagă cea mai curajoasă și cea mai eminentă candidată pentru această funcție, o femeie făcută din același aluat ca Daphne și Jan: Laura Codruța Kovesi", se menționează în scrisoare.