KPMG: România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE
Foto: www.capital.ro

KPMG: România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE

8 știri, 48

Astfel, dintre cele 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE), Spațiului Economic European (SEE) și Elveției care au un salariu minim stabilit la nivel național, cel mai mic salariu minim brut pe economie îl are Bulgaria (261 euro), urmată de Lituania (400 euro) și România (416 euro).

La polul opus, cele mai mari salarii minime brute pe economie se înregistrează în Luxemburg (1.999 euro), Irlanda (1.834 euro) și Germania (1.818 euro).

În anul 2017, România avea al doilea cel mai mic salariu brut (323 euro), după Bulgaria. Această schimbare de poziție se datorează însă creșterii artificiale a salariului minim brut, ca urmare a transferului contribuțiilor sociale ale angajatorului în sarcina angajatului. Acest lucru este evidențiat și de faptul că, din punctul de vedere al sumelor nete, pentru 2018, România are al doilea cel mai mic salariu net (243 euro), după vecina sa Bulgaria (202 euro).

Cota efectivă de impozitare în România este de 44%, a șaptea cea mai mare cotă de impozitare efectivă dintre cotele înregistrate în cele 20 de state membre ale UE, SEE și Elveția care au un salariu minim stabilit la nivel național. Extremele sunt reprezentate de Irlanda, cu o cotă efectivă de impozitare de 15%, și de Franța, cu o cotă efectivă de 87%.

Consultanții KPMG subliniază că, în mod surprinzător, țările care au un nivel scăzut al salariului minim (inclusiv România) au cote efect...

    Citește pe capital.ro