La ce este România pe locul al doilea în Uniunea Europeană4Foto© romanialibera.ro

La ce este România pe locul al doilea în Uniunea Europeană

, 10 știri, 32 vizualizări

Fluxurile de bani trimise în România prin transferuri personale, majoritatea fiind generate de românii plecați la muncă în străinătate, au fost anul trecut în valoare de circa 3 mld. euro, în creștere față de anul 2017, când sumele care au intrat în țară pe această cale au fost de circa 2,8 mld. euro. Din cei 2,97 mld. euro pe care românii din străinătate i-au trimis în România, 2,66 mld. euro provin de la românii care se află în Uniunea Europeană și 316 mil. euro provin de la românii din afara UE, arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

Cele 3 mld. de euro care reprezintă suma de bani care a fost trimisă prin transferuri personale către România în anul 2018 fac din diaspora românească cel mai mare investitor străin în România.

Numărul românilor care desfășoară activități peste granițe este estimat între 4 și 6 milioane, cei mai mulți fiind stabiliți în Spa­nia și Italia (peste 2 milioane de ro­mâni). Deși economia crește la un nivel peste media europeană, de 4,1% în 2018, iar sa­­lariile au crescut cu circa 15%, numai anul tre­­cut din România au plecat circa 240.000 de persoane, în creștere cu aproape 40% față de anul trecut, când au plecat 220.000.