Merkel și Orban comemorează 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier3Foto© agerpres.ro

Merkel și Orban comemorează 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier

, 7 știri, 15 vizualizări

Cei doi lideri se întâlnesc la Sopron, unde, la 19 august 1989, peste 600 de est-germani, aflați în vacanță în Ungaria, au profitat de deschiderea unui post de frontieră cu Austria, cu ocazia unei ”picnic paneuropean”, pentru a fugi în Vest. Evenimentul a fost o breșă decisivă în ”Corrina de Fier”, această despărțite ideologică, iar apoi fizică, stabilită în Europa imediat după al Doilea Război Mondial între zona de influență sovietică în est și țările din Vest, simbolizată de Zidul Berlinului.

La 30 de ani de la desființarea acestei bariere a Războiului Rece, gestionarea frontierelor europene a provocat, în ultimii ani, noi crispări, încarnate în poziții divergente ale Angelei Merkel și Viktor Orban în momentul de vârf al valului de refugiați în 2015, potrivit news.ro.

Cancelarul german a pledat mai întâi în favoarea unei politici de azil generoase față de refugiați din calea războiului, iar premierul suveranist ungar i-a opus un refuz categoric al imigrației, în numele apărării valorilor creștine. Din 2015, fermitatea în domeniul politicii migrației s-a impus în cadrul Uniunii Europene (UE), cu ajutorul participării la putere a extremei drepte în mai multe țări - ca Austria și Italia - și a ascensiunii acesteia în alte țări, ca Germania.