Ministerul Finanțelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe piețele externe pentru a acoperi necesarul de finanțare al bugetului de stat© businessmagazin.ro

Ministerul Finanțelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe piețele externe pentru a acoperi necesarul de finanțare al bugetului de stat

, 15 știri, 10 vizualizări

Ministerul Finanțelor, condus de Florin Cîțu, a împrumutat marți 3 miliarde de euro de pe piețele externe, într-o emisiune de obligațiuni cu scadența de 12 ani respectiv 30 de ani, cel mai probabil emisiunea de eurobonduri fiind necesară pentru acoperirea deficitului bugetar. Suma reprezintă jumătăte din cât intențio­nea­ză Finanțele să împrumute în 2020 de pe piețele externe.

Astfel statul român, prin guvernul PNL, a avut ieri prima emisiune de eurobonduri din 2020, împrumutul de 3 miliarde de euro fiind egal cu cel din martie 2019, când România, sub un guvern PSD a avut prima ieșire pe 30 ani în monedă europeană pe piețele externe.

Investitorii au plasat ordine de 12 miliarde de euro, adică de patru ori peste suma atrasă de statul român, ceea ce reprezintă un interes ridicat comparativ cu cel din anul precedent, când ordinele subscrise au fost de 7 mld. euro.