Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, despre noua lege a transplantului: "In maximum doua luni se va veni cu o noua propunere"
Foto: www.bzi.ro

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, despre noua lege a transplantului: "In maximum doua luni se va veni cu o noua propunere"

11 știri, 20

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca in maximum doua luni se va veni cu o noua propunere de lege a transplantului.

"Din grupul de lucru vor face parte specialisti, politicieni din tot spectrul politic, pacienti, transplantati, donatori vii. Intentionam ca in maxim doua luni de zile aceasta lege sa fie propusa. Nu va ascund ca ne-am orientat - sau cei care vom propune grupului de lucru solutii - ne-am orientat spre legea spaniola care noua ni se pare foarte potrivita Romaniei, actualului context", a spus Sorina Pintea, luni, la o conferinta de presa organizata de Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) la Institutul Clinic Fundeni, cu ocazia Zilei Donatorului de organe.

Ministrul a prezentat si o serie de date statistice privind transplantul in tara noastra.

"In 2014, in Romania au existat 138 de donatori reali, in 2015 - 115, in 2016 - 123, in 2017 - 65, iar in 2018, pana acum 30. E mult, e putin? Eu zic ca e foarte putin, pentru ca, stiti, activitatea de transplant nu poate exista daca nu exista organe. Si, indiferent la ce organizatie am adera, daca noi, aici, nu suntem constienti de acest lucru este inutil", a aratat Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, rolul principal in activitatea premergatoare celei de transplant "ii revine coordonatorului judetean, medicului din terapia intensiva, spre a convinge apartinatorii ca organele fiului, fratelui, tatalui, sot...

    Citește pe bzi.ro