Muncitorii de la Dacia au intrat în grevă de frica roboților4Foto© libertatea.ro

Muncitorii de la Dacia au intrat în grevă de frica roboților

, 5 știri, 22 vizualizări

Mai mulți muncitori de la secția de montaj-caroserie a uzinei Dacia au intrat marți dimineața în grevă spontană, speriați de amenințarea roboților care ar urma să le preia îndatoririle și să-i lase astfel fără locurile de muncă. Surse locale susțin că 200 de angajați s-ar afla în această situație, dar, în urma discuțiilor cu managerii Dacia, oamenii s-au reîntors la lucru, asigurați că va mai trece ceva timp până vor fi înlocuiți de roboți pe linia de asamblare a autoturismelor.

Teama muncitorilor de la Dacia este însă întemeiată. Roboții vor elimina o mare parte dintre locurile de muncă existente în următorii ani, iar joburile din producție sunt primele vizate, ”dispariția” oamenilor de pe liniile de producție fiind doar o chestiune de timp. Robotizarea este naturală și inevitabilă, dar asta înseamnă și că foarte mulți muncitori vor rămâne șomeri. O parte vor fi relocați, dar mulți se află în pragul pensionării și nu vor mai putea să-și creeze o altă carieră.

Pe de altă parte, Dacia se află într-un proces amplu de retehnologizare. Mai devreme sau mai târziu, Renault va înlocui o bună parte din cei 14.000 de angajați de la Mioveni, iar acest lucru este valabil pentru toate uzinele grupului francez. Chiar în aceste zile, producătorul a anunțat un transport agabaritic de utilaje din Portul Constanța, noile echipamente destinate secției de presaj urmând fi instalate în perioada următoare.