NATO, declarație comună la aniversarea a 70 de ani de existență2Foto© agerpres.ro

NATO, declarație comună la aniversarea a 70 de ani de existență

, 6 știri, 18 vizualizări

„Ne reunim la Londra, primul sediu al NATO, pentru a celebra 70 de ani de la întemeierea celei mai puternice și mai de succes Alianțe din istorie și pentru a marca a 30-a aniversare a căderii Cortinei de Fier. NATO garantează securitatea teritoriului nostru și a celor un miliard de cetățeni ai noștri, libertatea noastră și valorile noastre comune, printre care democrația, libertatea individuală, drepturile omului și statul de drept“, afirmă aliații.

Ei își manifestă susținerea față de Articolul 5 al Tratatului.

„Solidaritatea, unitatea și coeziunea sunt principii de bază ale Alianței noastre. În contextul în care lucrăm împreună pentru a preveni conflictul și a menține pacea, NATO rămâne fundamentul apărării noastre colective și forumul esențial pentru consultări și decizii în rândul aliaților privind securitatea.

Reafirmăm soliditatea punții transatlantice între Europa și America de Nord, aderarea noastră la principiile și obiectivele Cartei Națiunilor Unite și angajamentul nostru solemn, așa cum este consacrat în Articolul 5 al Tratatului de la Washington, că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor“, se arată în textul declarației publicate pe site-ul NATO la finalul summitului.